Bebe H ne invata cum sa alegem corect incaltamintea pentru copii in sezonul rece!

Știți eternele controverse legate de creșterea copiilor, da? Știți că unii spun că e bine să începem diversificarea cu piureuri, alții, cu bucățele; unii recomandă creșa, alții bona; unii decalotează forțat, alții nici nu ating zona; unii hrănesc copiii la cerere, alții au program strict; sunt medici care recomandă vitaminele, alți medici, exclusiv fructele și legumele; sunt părinți care apelează la pedepse și recompense, alții care nu concep să-și educe astfel copiii. Și controversele ajung și la papuci, la cum alegem încălțămintea pentru copii: există tabăra talonetelor și a gleznelor fixe și tabăra mersului desculț și a tălpilor flexibile. Cum să facem să iasă bine? 

Eu fac așa: citesc studii, ascult argumentele medicilor informați, mă ghidez mult după mama natură, decid și îmi asum! Astfel, H a mâncat prima dată piureuri, a mers la grădiniță la 2 ani, a supt la cerere, n-a luat niciodată vitamine, nu a fost pedepsit sau recompensat și când nu merge desculț, poartă în picioare sandale/papuci/pantofi/ghete cu talpă cât mai flexibilă. Ce m-a convins să aleg așa! Cum alegem încălțămintea pentru copii?

Cum se dezvoltă piciorul copilului mic?

Piciorul bebelușului nu este o versiune miniaturală a unui picior adult. Mai exact, piciorul copilului nu conține oase, ci mai degrabă cartilaje care se vor osifica în câțiva ani, rezultând cele 28 de oase care formează piciorul adult.

 • La naștere, glezna este ușor maleabilă. Se întărește de-a lungul timpului, mai ales când copilul stă în picioare.
 • Prin mersul liber, neghidat de vreo talonetă sau de ghete înalte, glezna preia fiecare lovitură și devine mai puternică.
 • Când merge desculț, un copil nu folosește numai mușchii și picioarele, ci și degetele de la picioare pentru un echilibru mai bun. Acest lucru nu este posibil într-un pantof rigid.
 • Prin contactul direct cu pământul, copilul primește informații care îl împiedică să se oprească frecvent și să privească în jos – ceea ce ar reduce echilibrul și l-ar face să cadă.
 • Mersul cu picioarele goale ajuta la formarea arcului plantar (arc) și contribuie la o statură bună. Însă este bine să știm și cum alegem încălțămintea pentru copii.
 • Deși se presupune că diferite tipuri de defecte (talus valgus, picioare X, mers pe degete) ar putea fi corectate prin purtarea de pantofi rigizi, multe studii recente au înlăturat aceste mituri și au arătat că mersul desculț sau cu pantofi barefoot este de fapt cel care corectează aceste mici probleme ale copilăriei.

”Mersul ca adult se definitivează în jurul vârstei de 4-5 ani. Până atunci, copilul este într-un permanent rodaj” – prof. dr. Mihai Jianu,  șeful Secției de Ortopedie Pediatrică a Spitalului Grigore Alexandrescu,

Știați că principalul motiv pentru care părinții merg cu cei mici la ortopedul pediatru (și aici mă refer preventiv, nu când e vorba de accidente) este calitatea mersului? Nu sunt statistici, însă este o constatare a profesorului Mihai Jianu,  șeful Secției de Ortopedie Pediatrică a Spitalului Grigore Alexandrescu, care atenționează că încălțămintea are rol important în dezvoltarea normală și sănătoasă a picioarelor și, respectiv, a mersului și că ar trebui să învățăm cum alegem încălțămintea pentru copii.

După ce copilul învață să meargă desculț, alegeți-i încălțări sănătoase. ”Fără talonete sau gheată ortopedică. Din păcate, foarte mulți medici recomandă gheata care ține glezna, așa zisa gheată ortopedică. Nimic nu e mai dăunător decât acest lucru, deoarece o gleznă ținută ca într-un clăpar nu se va întări niciodată”, explică prof. Mihai Jianu.

Vă las un interviu foarte interesant pe acest subiect.

Cum alegem încălțămintea pentru copii?

”Încălțămintea pentru copii se adaptează la tipul piciorului copilului, la înălțimea boltei plantare (dacă e formată sau nu), la anotimp, la calitatea materialelor din care este făcută”, spune dr. Valeria Herdea, medic pediatru în cadrul unei emisiuni de la Itsy Bitsy. Iată cum alegem încălțămintea pentru copii și care sunt criteriile esențiale!

 1. TALPA FLEXIBILĂ

Talpa rigidă are, de obicei, talonetă. Aceasta nu dă voie piciorului să ruleze și nici să apară acea scobitură naturală care trebuie să se formeze până la 5-6 ani. Și așa apare piciorul cu platfus, foarte rar întâlnit la asiatici, care merg foarte mult desculți. De aceea, prima și cea mai importantă calitate a unui pantof este talpa flexibilă. TEST: dacă-l puteți flexa pe toate părțile cu o singură mână, ca în video-ul de mai jos, atunci este sănătatea curată pentru picioarele copilului!

2. MATERIALE DE CALITATE

Materialul textil sau pielea naturală sunt potrivite pentru încălțările copilului. Piciorul poate să respire, stă comod și nu este agresat. Foarte important este și materialul din interior. Pe talpă, în interiorul pantofului, ar trebui să fie piele naturală clasică sau întoarsă.

       3. FĂRĂ TALONETĂ

Când piciorul nu are nicio problemă, taloneta este un mit. ”În franceză, talonînseamnă călcâi. Există o piesă care se pune sub călcâi la încălțămintea pentru adulții care au un picior mai scurt ca să egalizeze cele două membre și să nu se producă dezechilibre de coloană vertebrală. Noi numim talonetă ceea ce se pune în golul piciorului, care este cu totul altceva”, explică profesorul Jianu. Oricum ar fi, nu are ce căuta în pantofii copilului.

       4. MĂSURA POTRIVITĂ

Piciorul copilului crește în jur de 2 mm în fiecare lună, în primii trei ani de viață. Să schimbi încălțămintea copilului frecvent este o nevoie. Cum alegem încălțămintea pentru copii? ”Să-i oferi încălțăminte de calitate înseamnă ca aceasta să fie adaptată piciorului copilului, formei acestuia, să fie potrivită anotimpului, să nu fie nici prea mare, nici prea mică. În plus, dacă încălțămintea este prea mare, punctul de flexiune va fi în poziția greșită și nu va susține sau proteja piciorul în mod corespunzător”, explică dr. Herdea.

Atenție și la pantofii împrumutați! Specialiștii avertizează că doar cei purtați foarte puțin sunt în regulă pentru a fi transmiși fraților mai mici. Pentru că încălțările iau forma piciorului și nu-l mai poate sprijini și ajuta pe celălalt picior în formare.

      5. TALPĂ ANTIADERENTĂ

Este foarte important ca încălțările să nu alunece, de aceea, o talpă de cauciuc ar fi foarte potrivită.

Cum alegem încălțămintea pentru copii în sezonul rece? Noi am descoperit ghetele Diminutive Sneakers 

Pe cei de la Diminutive i-am descoperit în primăvara trecută, când am și luat o pereche de teniși minunați. H i-a purtat mult și s-au comportat foarte bine. Noua colecție a fost lansată odată cu toamna. De data aceasta, ghete îmblănite care întrunesc toate calitățile pe care vi le-am scris mai sus.

Cum alegem încălțămintea pentru copii

Ghetele Diminutive sunt handmade în România. 

 • Materialele folosite sunt naturale, începând de la pielea moale și de calitate (fină sau întoarsă), continuând cu talpa din cauciuc și terminând cu căptușeala din bumbac. Pielea este unul dintre cele mai recomandate materiale pentru încălțămintea copiilor, deoarece permite piciorului să respire. 
 • Talpa din cauciuc natural este obținută printr-un proces de vulcanizare. Aceasta are avantajul de a absorbi șocul, oferă o rezistență mai mare, iar textura împiedică alunecarea.
 • Talpa este flexibilă.
 • Sunt parfumați! Rețeta cauciucului a fost parfumată cu un subtil miros de bomboane
 • Sunt colorați și versatili, putând fi încadrați în numeroase ținute.

Articol preluat de pe https://bebeh.ro/